Наша учениця – серед переможців всеукраїнського конкурсу автентичної кухні

Наша учениця – серед переможців всеукраїнського конкурсу автентичної кухні

Учениця Угнівського аграрно-будівельного ліцею Хахула Ольга взяла участь у всеукраїнському кулінарному конкурсі серед здобувачів освіти закладів професійної (професійно-технічної) освіти «Автентичні страви України».
 
Захід був спрямований на збереження та популяризацію унікальних стародавніх українських кулінарних традицій, що передаються з покоління в покоління.
ОльгаХахула представила автентичну угнівську страву — «Книш-цибульник з грибною мачанкою з оселедцем», яка є традиційною як для святкового, так і для повсякденного столу мешканців міста Угнів. Її кулінарна робота була високо оцінена журі конкурсу, й ученицю було відзначено у номінації «Сучасне надзвичайне поєднання смаків».
 
Кулінарна спадщина найменшого міста України — Угнова, що розташоване на кордоні з Республікою Польща, вражає своєю автентичністю. Книші (цибульники) — традиційна страва угнівчан, яка готувалася з простого тіста з начинкою зі смаженої на конопляній олії цибулі, посипаної маком. Її пекли у домашніх печах, а зовнішній вигляд нагадував сучасні відкриті пироги. Історичні спогади свідчать, що найкраще страва вдавалася у місцевої кулінарки Маринки Лисяк.
 
Не менш цікавою є історія угнівської грибної мачанки з оселедцем — страви, яка традиційно подавалась на різдвяному столі та вживалась у будні. Вона готувалась з місцевих інгредієнтів — грибів з навколишніх лісів і риби з повноводної річки Солокії.
 
Смак та аромат цієї страви досі живуть у пам’яті мешканців, як і кулінарні звичаї, зокрема одяг господинь — великі хустки, зав’язані «в чуб», що стали частиною автентичного побуту.
 
Висловлюємо подяку Хахулі Ользі за гідне представлення Угнівського аграрно-будівельного ліцею та нашої місцевої кулінарної спадщини на всеукраїнському рівні. Бажаємо подальших творчих успіхів та нових досягнень!
Поширити: