Львівська область демонструє стійке зростання у виробництві сільськогосподарської продукції 
Департаментом агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації проведено аналіз тенденцій розвитку сільського господарства Львівської області за останні 10 років.
Аналіз статистичних даних свідчить про щорічне зростання обсягів валового виробництва продукції сільського господарства. Якщо у 2015 році цей обсяг виробництва в обох категоріях господарств складав 36,2 млрд. грн. (в постійних цінах 2021 року), то у 2023 році він склав 48,0 млрд. грн. та зріс на 32,6%.
Збільшення обсягів виробництва сільськогосподарськими підприємствами в аграрному секторі вплинули і на структуру ведення сільського господарства. Зокрема, частка сільськогосподарських підприємств у загальному виробництві зросла з 41% у 2015 році до 57,5% у 2023 році. Водночас, частка господарств населення зменшилася з 59% у 2015 році до 42,5% у 2023 році.
Із зміною клімату та кон’юнктури зовнішнього ринку змінюється і структура виробництва продукції рослинництва. З 2015 році у структурі виробництва валової продукції спостерігається зменшення частки обсягів виробництва картоплі, натомість зростає виробництво експортно орієнтованих культур (соя, ріпак, пшениця і т.д.).
Виробництво валової продукції тваринництва в обох категоріях господарств майже 10 років залишається на одному рівні. Збільшення обсягів валової продукції за рахунок галузі рослинництва впливає на зменшення частки тваринництва в загальних обсягах. Частка продукції тваринництва у 2023 році склала лише 26% в загальних обсягах виробництва. (Аналіз обсягів виробництва валової продукції додається).
«В області зростання обсягів виробництва сільськогосподарської продукції зберігає тривалий тренд. Аграрії Львівщини не тільки зберегли тенденції зростання, але й продемонстрували свою гнучкість та ефективність в надскладних умовах у збереженні темпів зростання виробництва сільськогосподарської продукції. На сьогодні все більше підприємств області запроваджують інноваційні технології та створюють об’єкти з виробництва продукції з доданою вартістю. Найбільш стимулюючим фактором для розвитку переробки та інновації стала підтримка з боку держави та міжнародних проектів» - зазначила заступник директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Гончаренко.



						